1. Facebook AR ads

Hur skulle det vara att direkt kunna testa en produkt innan du klickar hem den från en webshop? Facebook tar nu augmented reality till en ny nivå och lanserar ett nytt annonsformat som gör det möjligt att göra just detta. Facebook AR Ads testas tillsammans med utvalda varumärken som låter användarna få interagera med produkten innan köp. Användarna kan således testa hur ett par Solglasögon från Michael Kors ser ut eller vilken färg på Sephoras läppstift som passar just dem bäst. Behöver du smakråd går upplevelsen att dela med vänner genom en bild i Facebookflödet där produkten och märket är väl synligt.

2. Google Rebrandar sig

Efter 18 år har Google valt att rebranda sina olika produkter. Googles verktyg för annonsering som tidigare har hetat “Google Adwords” heter numer “Google Ads”.  Google Ads innefattar samtliga av deras lösningar och verktyg samt appar för annonsering. Utöver förändringen för Google Adwords så blir “DoubleClick” och “Google Analytics 369 suite” en del av Google Marketing Platform och “DoubleClick for Publisher” och “DoubleClick Ad Exchange” blir Google Ad Manager. Google motiverar rebrandingen med att det ska bli tydligare för användarna vilka tjänster de erbjuder samt att hitta det verktyg som passar deras syfte bäst.

3. Nya funktioner i Instagram Story

Det tillkommer hela tiden nya kreativa sätt att uttrycka sitt varumärke på i Instagram Story. Få har nog missat sommarens populära frågeformulär som ger dina följare möjlighet att ställa frågor till dig via din story. Detta är bara en av alla funktioner som uppmuntrar användarna att interagera mer med varandra. Instagram testar nu nämligen även Facebook Reactions emoji i Story. Du ska alltså kunna reagera med emojis på någons story precis som du kan göra på ett inlägg på Facebook.

I våras kom Instagram Shopping till Sverige och under sommaren blev det även möjligt med Instagram Shopping i Story-formatet. Detta ger användarna möjlighet att klicka sig vidare för mer info och köpa din produkt. En annan nyhet som poppat upp under sommaren är att du kan musiksätta din story med din favoritlåt just nu.

4. IGTV

Enligt rapporten från Svenskarna och Internet 2017 så tittar över 80% av internetanvändarna någon gång på rörlig bild och video på internet och var fjärde gör det dagligen. Detta gör såklart att stora plattformar som Facebook och Instagram vill utveckla sitt verktyg för rörlig bild och video. Instagram släpper nu därför den integrerade funktionen IGTV som är ett sätt för plattformen att hänga med i trenden och erbjuda möjlighet för användarna att skapa och dela längre videor. För de med större konton, som influencers och företag, är det möjligt att göra videos som är upp till en timme långa. IGTV kan således ses som en kombination av YouTube och Instagram Story.  Det som gör IGTV unikt är det vertikala formatet vilket gör att formatet direkt är anpassat efter mobilanvändning både för skapare samt den som tar del av materialet.

5. Uppdaterad mätning av videoannonser på Facebook

Vi ser ett mönster i att flera av de nya funktionerna har en koppling till just rörligt material och video. Anledningen till detta är just för att det finns ett stort behov av att anpassa de verktyg som används i marknadsföringssyfte för att de ska stämma överens med hur vi tar del av materialet. Facebook har även uppdaterat sin mätning av videoannonser, detta för att det ska ge en mer rättvis bild kring det resultat som videoannonser genererar.

Tidigare har Facebook visat 3 sekunders- och 10 sekundersvisningar, där inräknat de sekunder som personer spolat tillbaka eller kollat på materialet flera gånger när de fått upp videon i sitt flöde. Nu kommer Facebook alltså uppdatera dessa mätningar med att bortse från de sekunder som visats vid upprepade tillfällen och således endast redovisa de “unika” sekunder som visats. Allt för att det ska bli enklare och tydligare för annonsören att mäta resultatet av sina spenderade annonspengar.

Väl mött!