Marketplace är Facebooks svar på Blocket och funktionen ger kort och gott användarna möjlighet att köpa och sälja sina varor direkt via sitt eget Facebook-konto. Facebook Marketplace har funnits i USA och Storbritannien sedan hösten 2016 och sedan några månader tillbaka så också i Sverige.

Då Facebook Marketplace kallats för en “Blocket dödare” har vi undersökt i vilken utsträckning detta stämmer.  Hur står sig Marketplace än så länge mot den mer etablerade konkurrenten Blocket? Marketplace största  fördelar sägs nämligen vara att antalet dagliga användare är lika många som Blocket har i veckan samt att annonseringen på Facebook är gratis.

Vi gjorde därför ett “först-till-fem”-test på relativt vanliga sökningar för att se om dessa fördelar direkt visar sig i Facebooks sökresultat. Testet är utfört i två omgångar och begränsat till Stockholms stad. Första gången i oktober 2017 och andra gången i januari 2018.

Ser vi till antalet träffar så vann blocket överlägset på alla sökningar i oktober. Nu, efter ett par månader när Marketplace fått lite tid på sig att växa ser vi dock hur detta ändrat på sig. I flera sökningar ligger man bara strax efter blocket och Marketplace får till och med dubbelt så många träffar som blocket när vi söker efter Marc Jacobs-väskor. Gällande bilar är Marketplace fortfarande väldigt eftersatt i antalet träffar.

Generellt är Blocket är mer användarvänligt när det kommer till möjligheten att sortera/filtrera i kategorier. I underkategorierna ger Blocket ytterligare förslag till filtrering  tex. cyklar filtreras på  dam, herr, barn mtb mfl. och bilar kan sortera på märken och modell. Marketplace har också underkategorier men inte lika många val. Facebook har ett snyggare gränssnitt överlag och Marketplace ger en mycket bättre överblick över produkterna både via mobil och dator. Det är även enklare att byta eller utöka det geografiska området för din sökning på Marketplace vilket underlättar när du vill få fler resultat.  

Även om Marketplace ännu inte kommit att bli någon “Blocket dödare” så har funktionen sedan lansering helt klart visat sig vara en utmanare. Kanske framförallt när det gäller lite billigare saker. Marketplace har fortfarande en lång väg att vandra för att nå samma trovärdighet som blocket men när det nu finns en uppsjö av liknande tjänster, som Sellpy och Shpock, kanske facebook kommer dra det längsta strået med sitt Marketplace.