Google AdWords lanserades år 2000 och har gått från att ha 350 annonsörer vid uppstart till att på sin 15-årsdag ha över 1 miljon annonsörer. Nu 18 år senare väljer Google att göra en rebranding av Google AdWords och verktyget för annonseringen blir nu alltså Google Ads. Anledningen till detta menar Google själva är att det ska bli enklare och tydligare att förstå vilka annonsprodukter som finns att tillgå samt underlätta för användarna att hitta det verktyg som passar deras syfte och mål bäst. Vi ser nu att Google har uppdaterat sina produkter med nya Google Ads även om alla nya uppdateringar och funktioner kommer rullas ut successivt de närmaste månaderna.

Google AdWords vs Google Ads

Okej, så Googles annonseringsverktyg har nytt namn och ny logotyp men vad innebär ändringen egentligen i praktiken? Jo, Google Ads representerar, till skillnad från Google AdWords, hela Googles portfölj av kampanjtyper. AdWords förknippas främst med sökannonseringen och den nya paketeringen gör det därför tydligare för annonsörerna att de erbjuder flera annonstyper och varianter av kampanjer, både på olika plattformar och i flera olika format. Detta innebär således att allt ifrån sök och display till videoannonsering på YouTube är samlat under nya Google Ads. Google själva menar att detta ska göra det enklare för annonsörerna att nå ut till personer oavsett om de söker efter information via t.ex. sökmotorn, andra hemsidor, Google Maps eller Google play.

Google Ads Manager och Google Marketing Platform

Som en del i Googles arbete med att skapa en tydligare struktur och inblick i sin produktportfölj så tillkommer även produktsegmenten Google Ads Manager och Google Marketing Platform. Kort sammanfattat så kommer produktsegmentet Google Ads Manager innefatta verktygen “DoubleClick for Publisher” och “DoubleClick Ad Exchange”. Google Ads Manager är främst framtaget för publicister som en plattform där de kan hantera displaykampanjer och affärer i realtid. Google Marketing Platform i sin tur är ett produktsegment där bland annat Google Analytics 360 och DoubleClick ingår. Detta blir därför den nya marknadsföringsplattformen för större företag och byråer som vi vill hålla koll på och samla statistik för sina kampanjer på allt från hemsida och sökmotorn till den betalda annonseringen på externa kanaler.

Nya funktioner hos Google Ads

Som vanligt händer det mycket bland Googles produkter och verktyg. Vi går igenom några av de nyheter som Google nyligen lanserat och som ligger i pipen.

Smart campaigns

Google lanserade för ett tag sedan Smart campaigns, ett kampanjalternativ för mindre företag som önskar ha mindre kampanjer. Det är enklare att sätta upp, anpassas bättre efter en lägre budget och är dessutom smidigare att optimera. Du behöver inte ha särskilt mycket erfarenhet av att sätta upp kampanjer och det görs nu via verktyget på bara några minuter.

Responsive text ads

Nu blir annonserna ännu större när Google presenterar “Responsive search ads”. Responsive search ads ger dig hela tre rubriker och längre brödtext. Du kommer då kunna skriva två beskrivningstexter med 90 tecken istället för 80 på varje och 30 tecken per rubrik. Den totala teckenmängden gör att Responsive search ads blir dubbelt så stora som Expanded search ads.

Google Shopping
Google vill underlätta arbetet i Google Ads och vill således möjliggöra fler automatiserade lösningar och lanserar därmed Goal-Optimized Shopping Campaigns. Precis som Google Smart campaigns så gör de det nu enklare att komma igång med annonsering på Google Shopping. Genom den nya kampanjtypen sätter du upp din annonsering på bara några minuter.

Google Speed update

Vi har pratat mycket om mobile-first index som gör att rankingen helt utgår från den hastighet som din hemsida laddas via mobil, oavsett om sökningen sker via desktop. Google rullade ut detta under sommaren vilket således ställer lite andra krav på annonsörerna vilket gör att Google även tagit fram ett verktyg där du enkelt kan testa vilken laddningstid din hemsida har. Håll dig uppdaterad och tappa inte viktig trafik i onödan. Testa verktyget och din hemsida här.