Förutom att du kan göra ditt varumärke mer personligt kan du dessutom få högre engagemang och/eller försäljning, om du följer dessa sex tips:

  1. Always on: Se till att fortsätta annonsera även under ledigheten, framförallt om ditt företag kommer erbjuda speciella rabatter eller kampanjer. Dina kunder kommer inte sluta använda och handla genom sociala medier under ledigheten. Slutar du däremot annonsera riskerar du att dina konkurrenter får bättre ROI.
  1. Schemalägg: Att schemalägga content i förväg är alltid en bra strategi, än viktigare om du eller ditt marknadsföringsteam tar ledigt. På så sätt kan du fortsätta bygga relationen med dina följare/kunder på sociala medier, utan att behöva vara närvarande på samma sätt. 
  1. Kommentarer: Det är viktigt att fortsätta svara på kommentarer som kommer från kampanjer eller content på sociala medier. Om det inte finns någon på företaget som kan svara på kommentarerna så kan det vara bra att antingen implementera ett joursystem eller meddela dina följare/kunder om att ni tar ledigt – även på sociala medier. Aktivitet kan nämligen signalera att man har öppet, och finns det då inte någon som svarar eller reagerar på nya kommentarer så kan det påverka ert engagement negativt. 
  1. Automatisering: Visste du att du kan ställa in automatiserade svar på Facebook Messenger och andra plattformar? Informera era användare om eventuella öppettider eller att svarstiden kan vara längre på grund av ledigheten, men att ni återkommer så fort ni kan. Automatisering av era social medier kan även öka effektiviteten i semesterkampanjer. Starta en automatisk konversation med dem som redan är intresserade av din produkt eller tjänst. Retweeta automatiskt de som nämner din kampanjhashtag eller hitta nya profiler att följa. 
  1. Dekorera: Bygg upp stämningen inför semestertiden med visuella knep. Skapa exempelvis en mysig julkänsla genom att temporärt smycka företagets profibild på sociala medier med en liten tomtehatt eller liknande eller genom att byta ut er banner på Facebook eller LinkedIn. Glöm inte heller att lägg ut enkla “God Jul/Glad Midsommar/Glad Påsk” – inlägg.
  1. Behind the scenes: Festliga tider, som veckorna före jul, är perfekta tillfällen att visa era följare vilka ni är – människorna bakom kontot och företasloggan. Ni kanske kan bjuda på en bild från ert glöggmingel på Instagram Stories? Intervjua era anställda om sina semesterplaner för en informell Instagram Reel eller TikTok? 

Det är möjligt att ta ledigt och ändå ha aktivitet på sociala medier, sålänge man planerar i god tid i förväg. Annars hamnar man till slut här: 

Bildkälla: https://pbs.twimg.com/media/FjhmfsEaMAEMe-9.jpg

Om du behöver hjälp med att sköta dina sociala medier och kampanjer så är vi proffs på att sköta just det – för att du och ditt marknadsföringsteam ska kunna ta ledigt på riktigt. Kontakta oss gärna för mer information.

Nu önskar jag dig en riktigt god jul och gott nytt år, så hörs och ses vi 2023.
Vi finns på plats under hela ledigheten, så det är bara att höra av dig om det är något du behöver hjälp med. 

Hälsningar

Emelie Smidt, 
Byråchef Social Media Lab