I en intervju med TechCrunch, amerikanska onlineplattformen för tekniknyheter, kommenterade OpenAI:s medgrundare och VD Sam Altman detta scenario: ”När någon talar om att en teknik är slutet för ett annat jätteföretag är det oftast fel. Folk glömmer att de kan göra ett motdrag här, och de är ganska smarta och kompetenta.”

Men kommer ChatGPT förändra SEO, och om ja – hur? Även om det är för tidigt att förutspå alla effekter av ChatGPT, så delar våra SEO-experter Markus och Micke med sig av sina tankar och ger även tips för företag som vill lyckas med sin SEO i 2023.

Vad kommer att ske med SEO om Bing kopplar på ChatGPT?

Micke: Google använder idag en algoritm för att avgöra vilket svar som ska hamna först, så Bing+ChatGPT behöver också via olika parametrar avgöra vilket svar som ska ligga först. Den stora skillnaden blir att det finns nya möjligheter för kunder som vill synas i söket att ta marknadsandelar genom att hålla sig ajour.

Markus: Ur ett SEO-perspektiv är Bing inte så intressant rent volymmässigt, men om Bing kopplar på ChatGPT och tar några procent av marknaden, då kanske det snarare blir en annan typ av sökmotor.

Är Bing en reell utmanare till Google?

Micke: Jag tror de kommer ta några procent med satsningen och växa, men jag tror inte de tar över Googles plats som ledande. Satsningen ger också en signal till världen och många blir nyfikna, fler kommer vilja testa Bing och en viss andel kommer bestämma sig för att det är bättre än Google. Ser du Google och Bing som två hästar, och Bing är högoddsaren så kan du satsa på båda två, det ena kommer aldrig utesluta det andra.

Markus: Vad skulle användare få mer utav Bing bara för att de använder ChatGPT? Jag ser inte det riktigt. “Ge mig de tio bästa sushi-restaurangerna runt Stureplan” – den frågan får man redan svar på via Google. Det krävs i så fall att man får helt ny information från Bing och ChatGPT. Om man får svar på Google, varför ska man då byta sökmotor? Men jag kan ha fel, det är ju fortfarande så färskt.

Hur kommer AI-teknologi som ChatGPT förändra människors sökbeteende?

Micke: Man förväntar sig allt mer relevanta svar när man söker, och den trenden kommer nog fortsätta att utvecklas. Den ultimata modellen ger ett anpassat och perfekt svar på varje sökning, ett och endast ett exakt matchat svar på precis vad den som sökte förväntade sig. Riktigt dit kommer vi kanske inte, men det är dit det kan närma sig.

Markus: Det är svårt att säga efter bara tre månader. SEO utgår alltid efter en sökintention som måste komma från en frågeställning – och den måste komma från en människa. En AI vet inte mina behov och ChatGPT är fortfarande mer ‘avancerat machine learning’ än riktig AI.

Hur ska företag tänka när det gäller SEO för Bing vs Google vs ChatGPT? Måste de tänka om sin strategi?

Micke: Om man tittar på på hur stora marknadsandelar sökmotorerna har i bilden här ovan, så ser man att Google ännu inte direkt har rasat. Det man kan göra är att se hur man ligger till på Bing och lägga in en liten slant på en analys och såklart är vaksam på utvecklingen.

Markus: Nej man måste inte tänka om sin strategi. Det kommer fortfarande vara viktigt att skriva bra och relevant innehåll som besvarar sökintentionen, eller ger en upplysning eller ett svar på en fråga, och det är alltid grunden.

Hur ska företag förhålla sig till att skapa SEO-content enbart med ChatGPT?

Micke: Ditt content på din webbplats blir fortfarande bättre om du skriver det själv och för hand. Men börja också testa ChatGPT, se om det kan underlätta ditt arbete. Det finns alldeles säkert delar i content-behovet som kan tillfredsställas den vägen.

Markus: ChatGPT kan användas som en bas. Men jag kan inte se att man kan använda ChatGPT för att skapa hela innehållet, framförallt inte om det kommer bli vattenmärkning. Då kan det hända att det inte blir indexeringsvänligt. Det kan ju till och med finnas en risk om man använder ChatGPT och bara slänger upp det innehållet rent av, att Google inte tycker om det och nedgraderar din ranking, även på det innehåll som du skrivit som är bra. Men vi skulle behöva miljoner hemsidor som är producerade enbart med AI för att kunna dra några slutsatser. Allt är ännu spekulationer.

Hur kan företag tänka kring SEO rent generellt i 2023?

Micke: Avsätt högre budget till SEO. Sök är väldigt ofta den kanal som drar in mest intäkter till företag med online-närvaro, ändå är budgetarna ofta lägre än för andra kanaler. En högre investering på SEO så tidigt som möjligt under 2023 ger goda förutsättningar för intäkter både via Google och Bing och andra sökmotorer. För företag är det den bästa strategin för en god och hälsosam ekonomi under åren som kommer!

Markus: Kom igång med en SEO-strategi. Producera nytt och relevant innehåll, löpande. Försök att alltid ha med en FAQ i varje artikel. Se till att hemsidan är tekniskt optimerad. Uppdatera artiklar som är 2-3 år gamla – kolla om det finns något nytt inom det ämnet och fräscha upp dem. Och en sak till som många slarvar på – använd Google Trends, se vad som trendar just nu, och försök att skriva om det.


Vill du komma igång och ta fram en bra SEO-strategi så hjälper vi dig gärna. Ta kontakt med oss redan idag så bokar vi in ett kostnadsfritt möte!

Bästa hälsningar //
Emelie Smidt