Mastodon är på ytan väldigt likt Twitter. Istället för att tweeta 140 tecken så tootar du fyndigt nog 500 tecken. Mastodon påminner med andra ord om Twitter rent användarmässigt. Även om det på ytan ser ut att vara en ny version av Twitter så skiljer sig de båda på framförallt en central punkt.

Mastodon bryter mot en av de största konventionerna inom sociala medier. Det är nämligen inte helt öppet. Mastodon bygger på öppen kod vilket gör att vem som helst kan lägga upp det på en server och på så sätt skapa en instans, ett eget rum, där just den specifika versionen av Mastodon körs.

Fördelen är att det finns möjlighet att skapa specifika rum baserat på intressen, yrken eller vad man känner för. Exempelvis kan man skapa ett Mastodonuniversum för hammarbysupportrar eller för Stockholms Universitets elever. Denna funktion skapar dock problem då du inte får ett unikt användarnamn för alla Mastodons instanser utan endast för de du registrerar dig för. Ditt användarnamn kan därmed vara taget av någon annan om du vill gå med i nya grupper. Vilket visat sig vara ett problem för exempelvis kändisar.

Skaparen av Mastodon menar att denna funktion finns till för att mindre och mer sammansvetsade grupper minskar risken för skadligt innehåll. Samtidigt så finns det också utrymme att skapa låsta rum som endast är till för just skadligt beteende.

En annan central skillnad mot alla stora sociala medier är att det saknas en officiell app. Mastodon kan köras i webbläsaren och liknar då Tweetdeck i utseende och funktion. Vill du köra det på din mobil behöver du ladda ned appar från andra utvecklare.

För närvarande finns över 1500 instanser på Mastodon som tillsammans huserar hundratusentals användare. Tittar vi på de fem största finns där närmare 300.000 användare. Hur många av instanserna som faktiskt används och huruvida dessa användare är unika är svårt att veta eftersom man skapar nya konton för varje instans.

Vi tycker alltid att det är kul när nya sociala medier dyker upp även om de flesta brukar ha svårt att etablera sig. Huruvida Mastodon kommer att växa till att bli den storhet namnet anspelar på får framtiden utvisa. Hur det än blir kommer det troligen inte vara en aktuell plattform för annonsering då skaparen inte har något intresse i att tjäna några pengar på sin kreation. En ingående intervju med Mastodons skapare går att läsa här.

Vill du testa Mastodon hittar du en av nätverkets största instanser här.