Millennials och hur du når dem!

Vad betyder det?
Termen millennials myntades i en bok skriven av Neil Howe och William Strauss 1991 och definieras där i som den grupp människor som föddes mellan 1982 och 2004. Generationen kallas också ofta för generation Y och följde den grupp människor som föddes på mitten av 60-talet till början av 80-talet, generation X. Det exakta årtalen inom vilka du skall vara född för att vara en millennial varierar utifrån olika synsätt men den sammantagna bilden ger att du för att vara millennial är någonstans mellan 10 och 40 år. Den stora massan av millennials återfinns bland personer mellan 15 och 35 år.
Vilka är dem?
I och med att millennials, likt generation X och Baby boomers innan dem, är en stor grupp människor så varierar deras egenskaper stort mellan yngre och äldre och beroende på födelseland, ekonomisk situation och religiös tillhörighet. Den stora gemensamma faktorn är deras relation till media, kommunikation och digitala teknologier. Millennials har växt upp i en snabbt föränderlig värld med ny teknik som ritat om kartan gällande förväntningar och prioriteringar från och på omvärlden.
Lägg därtill en liberalisering gällande politik och ekonomi, ett uppvaknande om klimatfrågan och finanskrisen 2007 som bidrog till skyhöga nivåer av ungdomsarbetslöshet för en generation som för 10 år sedan var runt 25 år som äldst.
Vad utmärker dessa?
En sammanställning av fakta om millennials gjord av Goldman Sachs visar en rad intressanta faktorer som skapar en bild av dem. De är den generation som chattar, laddar ner musik, streamar film, spelar mest tv-spel och använder sociala medier mest. De har vuxit upp i en digital värld som aldrig stängs av och det påverkar deras beteende. De social medierna har gett generationen en plattform att nå ut och bli en del av omvärlden.
Vidare visar samma undersökning att medelinkomsten för denna generation minskat samtidigt som studielånen ökat. Vilket i sin tur resulterat i att de i relation till tidigare generationer i lägre grad är gifta och äger sina hem.
Ser vi till vad för relation millennials har till sin arbetsplats får vi också mycket information på hur de kommer att se på företag som konsumenter .
Siffror från Facebook visar att 69% av amerikanska millennials tror att företagskulturen är absolut nödvändig för framgång. 66% uppger att deras organisations syfte är anledningen till att de valde att arbeta där. 61% av millennials på seniora positioner uppger att dom undvikit att göra arbetsuppgifter som bryter mot deras värderingar.
Siffrorna från Goldman Sachs och Facebook gör det helt klart att för att konkurrera om denna generations gunst måste du ha värderingar som korrelerar med deras egna. Utan att för den delen glömma att dom är uppvuxna i ett digitalt klimat. Framförallt med tanke på att millennials, med sina svåra år i allt högre grad bakom sig, nu rör sig mot sina köpstarkaste.
Det är framförallt genom dessa två aspekter, värderingar och det digitala beteendet, som du kommer nå framgång hos millennials som kundgrupp. Ser vi till några av dagens mest omdiskuterade varumärken blir det tydligt hur pass viktigt detta är.
Case
Senast i veckan kunde vi läsa om hur det populära klädföretaget Patagonia gått ut med att de skall stämma President Trump som ett resultat av att han upphävt bestämmelser gällande två amerikanska naturreservat. Information om denna kampanj är det första man möts av på företagets hemsida och på Patagonias Instagram har inlägget fått över 220 000 likes och 10 000 kommentarer, på inlägget innan fick de 77 kommentarer.
Företagets VD säger att Patagonia, sedan det grundades, kämpat för att skydda platser som dessa. Företagets mission formuleras såhär: “Build the best product, cause no unnecessary harm, use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis.” Värderingarna har blivit en del av erbjudandet. När du köper Patagonias kläder, köper du deras världssyn och det gör man inte utan att hålla med.
På andra sidan spektrat så kan listan göras lång på företag vars anseende solkats till följd av vilka värderingar som kommuniceras i reklam, i media och från ledning. 2014 tappade klädmärket America Apparel stora delar av sin kundkrets till följd av en rad tveksamma annonser som sexualiserade kvinnor. Häromåret visade Kalla Fakta hur Taxi Stockholms förare hjälpt sina kunder att hitta prostituerade och i somras behövde Ubers VD avgå till följd av en rad skandaler i media kopplade till företagets kultur.
Tittar vi på den digitala aspekten så menar många att H&Ms dalande siffror på börsen är ett resultat av att de var sena på digitaliserings tåget. Istället för att satsa på en väloljad webbshop och snabba, kostnadsfria, leveranser så fortsatte H&M att bygga fysiska butiker runt om i världen för en målgrupp som i allt högre grad shoppar online. I en rapport om svensk e-handel från Dibs framgår att 52% av svenskarna köper kläder online. 74% handlar på nätet för att det är tidsbesparande och enkelt. 60% för att det är lägre priser. För H&M, gäller inget av detta.
På sammas sätt ser vi svenska e-handels succéer för millennials av millennials så som Daniel Wellington som byggde sin kundbas i sociala medier, NA-KD som lanserade ett nytt klädemärke online och på sitt första helår omsatte 157 mijoner eller armbandsföretaget Tom Hope. Tom Hope började sin försäljning på Ebay för att sedan bygga sin egen ehandel som redan under företagets andra år omsatte 75 miljoner kronor. Tom Hope lägger uppemot 1 miljon i månaden på Facebook marknadsföring och möter dagligen sina hundratusentals följare i sociala medier och på hemsida. Några fysiska butiker, de har de inte i Sverige!
Ser vi till de senare årens stora raketer så väl i Sverige, som internationellt, så är det tydligt hur värderingar och den digitala närvaron påverkar synen på företag. Se på några av världens största och mest värdefulla varumärken. Apple, Facebook och Google. Alla är de teknikföretag som står för något. Vare sig det är oklanderlig design, viljan att förändra världen eller målsättningen att “don’t be evil” som Googles motto lyder.
Vill du veta hur du verkligen inte skall kommunicera med mellennials? Kolla här!