Mobila sök under sommaren

På Google, som på de flesta andra plattformar, ökar antalet mobila användare hela tiden. Vi har tidigare varit inne på att ökningen främst beror på att vi som användare vant oss vid att ha det mesta lättillgängligt hela tiden via mobilen. Under sommaren blir därför den ökade användningen av smartphones ännu mer ett faktum. En undersökning som Google själva gjort visar att i Sverige använder hela 85 % av befolkningen över 16 år internet via smartphone. Samma undersökning visar även att i 62 av de 63 länder som undersökningen gjordes i är mobiltelefonen användarnas främsta val när det kommer till att surfa på internet. Globalt sker 76 % av all surf via mobilen.

Användarna ser därför mobilanpassade hemsidor med snabb laddningstid som en självklarhet. De förväntar sig en användarvänlig upplevelse även när de surfar via mobilen. Google premierar dessutom de som har mobilanpassade hemsidor som laddar under 3 sekunder genom att ge dessa en högre ranking. Detta kan du läsa mer om i vårt nyhetsbrev om mobila sök.

Mobile-first index

Efter att mobila sök numer gått om antalet sök via desktop är mobile-first-indexeringen ett naturligt steg i Googles utveckling. Det är deras sätt att möta användarnas behov och därav även förväntningar på den användarupplevelse som de får när de klickar på sökresultaten vid mobila sök. Trots att mobila sök nu är det mest använda så ligger användarupplevelsen fortfarande efter när det kommer till mobilanpassade hemsidor samt laddningstid och användarvänlighet. Därför flyttar Google fokus från att ha en indexering som tidigare baserats på desktop till att nu primärt utgå från mobila hemsidor.

Har du nu börjat få meddelande via din Search Console är det just på grund av att mobile-first index är igång och du behöver anpassa din hemsida efter mobil användning. Ett sätt att anpassa sig till detta, och på så vis hålla kvar vid din rankning, är att se till att du har en responsiv hemsida. Har du en responsiv hemsida i mobilen kommer du inte påverkas nämnvärt i nuläget men om du ännu inte skaffat en hemsida som är responsiv löper du risk att din ranking på Google påverkas negativt. Sökresultatet kommer, trots att Googleboten premierar den mobila hemsidan, visa den URL som är relevant för den som söker.

Ett annat tips är att se över den information som du har på din mobila hemsida jämfört med versionen som är på desktop. Se till att du har lika mycket innehåll på din mobila hemsida, särskilt om du tidigare arbetat med SEO och således har en hemsida som rankat bra. Då finns det all anledning att se till att även din mobilanpassade hemsida ger samma information, detta gäller såväl bilder som text. Det är viktigt att du håller liknande struktur och säkerställer att du har en fungerande och tydlig navigering på din hemsida. Detta gör att Google kan följa länkarna som du har även på den mobila versionen av hemsidan.

Här är några av de sakerna som är bra att tänka på när du förbereder din hemsida för mobile-first, men det viktiga är att du har en mobilanpassad hemsida som är redo för sommarens alla mobila sök

Söktrender under sommaren

Utöver mobile-first index kan det vara bra att ha koll på hur folk använder sig av Google på sommaren. I vårt nyhetsbrev om “Sommaren på sociala medier” gick vi in på att det är smart att knyta an till aktuella ämnen under sommaren då det är något som brukar ge stort engagemang, och Google är inget undantag. Under sommaren 2017 såg vi nämligen att en stor del av de mest populära sökningarna var kopplade till just aktuella ämnen.

Vad sökte då svenskarna på under förra sommaren? De frågorna som svenskarna ställde sig på Google i somras var allt från “När kommer skattepengarna” till “Vad betyder Despacito” och “När börjar Håkan Hellström spela”. Fler trendande sökningar som gjordes och som även dessa handlade om relevanta ämnen var “Sommarpratare 2017”, “Michael Nyqvist”, “Gothia Cup” och “Vätternrundan”. Utöver dessa sökningar var det såklart populärt att söka på olika resmål samt recept som “Rabarberpaj” och “Flädersaft”.

Vill du ha mer tips inför sommaren på Google och hur du förbereder dig för mobile-first så hittar du det här.