Det är ingen nyhet att video på sociala medier är ett vinnande koncept. En undersökning av Sprout Social som vi tagit del av, baserad på svar från 2000 SoMe-marknadsförare och 1200 konsumenter, gör gällande att video är det enskilt viktigaste verktyget för framgång på Facebook, Instagram och Snapchat. När 3 av 4 konsumenter delar videor från företag och 3 av 5 uppger att det är mer intresserade av produkter som delats av deras vänner blir det också tydligt varför video fyller en så viktig funktion i Sociala medier. Vidare uppger konsumenterna i undersökningen att de föredrar välproducerat videomaterial 4 gånger mer än mindre producerat material.

Enligt Facebook är video framförallt viktigt för att knyta an till konsumenter mobilt. Givet att både Instagram och Snapchat, men även Facebook i hög grad, primärt används genom din telefon blir det viktigt att använda en mobile first-strategi när det kommer till videomaterial. Facebook uppger att mobile first-videor är 27% mer troliga att generera positiva effekter för ditt varumärke än videor som som ej är optimerade för detta.

Att skapa bra videomaterial för mobil är dock inte alltid en lätt sak. Framförallt inte välproducerat sådant. Därför kommer vi nedan att presentera lite inspiration, tips och tricks för hur du kan producera bättre videomaterial med mobile first-fokus för sociala medier.

En bra utgångspunkt för video i sociala medier är att tänka på längden och vad konsumenterna uppger att det vill få ut av ditt material. Generellt är 1-2 minuter att föredra gällande längd. Sedan bör man också tänka på vilket socialt medie man skapar materialet för. Instagram tillåter exempelvis inte videor som är längre än 60 sekunder. Anledningarna till varför dina konsumenter tittar på dina videor bör utgå ifrån egna insikter om vad som fungerat och varför men generellt är roligt, historieberättande och inspirerande material det som tenderar att engagera mest.

I grund och botten är det bästa tipset för att skapa video av hög kvalité att ta in kompetensen inhouse eller att anlita en byrå med ett team för videoproduktion för just sociala medier, annars är det lätt att notan sticker iväg som ett resultat av att produktionen blir för stor för mediet.

För att underlätta för företagare att skapa bra videomaterial har Facebook tagit fram något de kallar “The Video Creation Kit”. Med hjälp av detta kommer du lätt att kunna blåsa liv i stillbilder med fokus på att marknadsföra och sälja en eller flera produkter, lyfta specifika egenskaper med produkten och upplysa om vad som gör produkten unik. Verktyget har också funktioner för att beskära videor i rätt format, där 9:16 är att föredra för mobilanpassat material för Stories. Vidare finns funktionalitet för att skapa mallar för dina videos och för att redigera, animera och ändra färger och text.

Mer om “The Video Creation Kit” finner du här!

Slutligen kan det vara bra med lite inspiration. I den här sammanställningen av AdWeek finns en uppsjö kreativa, snygga och smarta sätt att använda vertikal video på. Vår favorit är den fantastiska cupcake-filmen av @thescranline på Instagram.