It’s hip to be square!
Majoriteten av Facebooks trafik kommer från mobiler. En kvadratisk video fyller upp skärmen mer i mobilens höga format, syns tydligare när man scrollar genom feeden och funkar även bra att kolla på i datorn.

Ljudlös är standard.
Majoriteten av användare på Facebook föredrar att kolla utan ljud. Se därför till att ditt budskap är precis lika tydligt utan ljud. Med hjälp av förklarande text eller undertexter om videon innehåller tal.

Fånga intresse och gör det fort.
På Facebook har du bara några sekunder att övertyga tittaren att kolla på din video, då man bara är ett lätt svep med tummen från att gå vidare i flödet. Därför är inledning, rubrik och tumnagel extra viktigt att tänka på. Ett bra sätt att fånga intresse är att i rubriken lova att tittaren kommer ha lärt sig något i slutet av videon, eller gör ett påstående som väcker nyfikenhet. Exempelvis: ”Allt du behöver veta om bolåneräntorna på 90 sekunder.”

Välj en tumnagel som fångar intresse. Tumnageln är det första man ser innan videon, se till att den sticker ut, fångar uppmärksamhet och ger en övergripande bild av vad man kan förvänta sig av videon. Det är okej att inkludera text så länge det inte överskrider Facebooks regel om att endast 20% av tumnageln får innehålla text. Med vissa undantag för exempelvis bokomslag, albumomslag och produktbilder.

Publicera i rätt tid.
Engagemang på poster varierar beroende på tidpunkt. På Facebook är det som mest mitt i veckan, och mitt på dagen. Med toppar kl 15:00 torsdag och fredag. Så planera din video någon gång mellan 12:00 och 20:00 och ligg lågt på söndagar.

Komprimera, om det behövs.
Facebook tillåter inte filstorlekar över 4gb. Se till att komprimera videon om den skulle bli för tung. Standarden för onlinevideo är mp4-format komprimerat med codec h.264. Det ger en lätt filstorlek och den lilla förlusten i kvalité upplevs oftast inte på webben. Handbreak är en populär gratis mjukvara för komprimering av video.

Analysera och justera.
Facebook ger dig tillgång till statistik på hur din video presterat. Retention-kurvan visar hur länge folk har kollat på din video. Ett stort avhopp sker alltid de första sekunderna, det sker naturligt med hur folk scrollar förbi i feeden. Men efter några sekunder brukar kurvan jämna ut sig. Studera retention-kurvan när filmen legat ute ett tag. Kolla om det finns specifika punkter i filmen där flera hoppade av. Analysera vad som kan ha varit orsaken och förbättra tills nästa gång!

Behöver du eller ditt företag hjälp med er närvaro digitalt? Tveka inte att höra av dig till oss för att diskutera allt från videoproduktioner till en ny hemsida!